İpek yolunu yeniden canlandırmak amacıyla yapılan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortaklaşa hayata geçirdiği demiryolunun açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler, demiryoluna temsili çivi çaktı. Liderler daha sonra tren yolculuğu ile Alat İstasyonu'na varmak üzere yola çıktı.
"1 milyon yolcu taşınacak"
BTK Demir Yolu hattıyla başlangıçta 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesinin 2034 yılında ise 3 milyon yolcu 17 milyon ton yüke ulaşması hedefleniyor. İhalesi 2007'de yapılan ve Temmuz 2008'de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin 79 kilometresi Türkiye'den, 246 kilometresi Gürcistan'dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor. Projenin ülkemize getirisinin yıllık 1 milyar dolar olması bekleniyor.
Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine "Öncelikle aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Azerbaycan makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan başbakanlarına da bugün bu heyecanımıza ortak oldukları için özellikle teşekkür ediyorum." diyerek başladı.
Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı nedeniyle bu törende bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle de Asya'yı, Avrupa'yı ve Afrika'yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır." ifadesini kullandı.
"24 milyon ton ilave yük taşınmış olacak"
Erdoğan projenin, tarihi İpek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak nakliyatçılar için en avantajlı imkanları sunacağını kaydetti.
Hızlı tren hatlarının tamamının devreye girmesinin ardından Çin'den gelen yükün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi sayesinde orta koridor üzerinden 12-15 gün arasında Avrupa Birliği ülkelerine ulaşacağını ifade eden Erdoğan, "Şu anda Çin üzerinden Avrupa'ya giden yük miktarı 240 milyon tonun üzerindedir. Ülkelerimizden geçen orta koridordan bu yükün yüzde 10'nun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu'nun Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin iradesi sayesinde gerçekleştiğini belirterek, "Bazı yabancı çevreler BTK'nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik olanaklarımızı artıracak." dedi
Aliyev, "BTK, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur. Bu hatla ilk aşamada 5 milyon, sonra 17 milyon ton daha sonra ise daha fazla yük taşınacak. BTK, Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek." dedi
BTK anlaşmasının Gürcistan'da yapıldığını, temelinin Türkiye'de atıldığını, açılışın ise Bakü'de gerçekleştirildiğini dile getiren Aliyev, projenin Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın dostluğu, kardeşliği sayesinde yapılabildiğini kaydetti.
Üç ülkenin daha önce gerçekleştirdiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi projeleri hatırlatan Aliyev, devam eden Güney Gaz Koridoru hakkında "Şahdeniz yatağında çalışmaların yüzde 98'i, Güney Kafkas Boru Hattı'nın yüzde 99'u, TANAP'ın yüzde 84'ü, TAP'ın ise yüzde 60'ı tamamlandı." bilgisini verdi.
"BTK, Asya ile Avrupa arasında köprü oluşturdu"
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada, BTK'nın açılmasını üç ülke ve bölge için önemli bir olay olarak nitelendirdi.
Açılışa katılan yetkili sayısının projenin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Kvirikaşvili, "BTK, Asya ile Avrupa arasında köprü oluşturdu. Bu proje ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atıldı. Bu hat hem ekonomileri hem de vatandaşları birbirine bağlayacak. Ticaretimizin artmasına katkı sağlayacak. BTK bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.
BTK ile gelişen pazarlar için ihtiyaç duyulan ürünleri yeni kanallarla sağlayacaklarını bildiren Kvirikaşvili, projenin dünya ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyledi.
"BTK, Kazakistan'ın Hazar'daki transit gücünü artıracak"
Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev de Kazakistan olarak BTK'ye ilk destek veren ülkelerden biri olduklarını bildirdi.
BTK'nın kıtalar arası ulaşım için öneminden bahseden Sagintayev, Çin'in destek vermesiyle projenin daha önemli hale geldiğini vurguladı.
Sagintayev, "Son 9 yılda ülkemiz ulaştırma lojistiğine çok büyük yatırımlar yaptı. Yolları ve Aktau limanını yeniledik. BTK, Kazakistan'ın Hazar'daki transit gücünü artıracaktır. Yılda 25 milyon ton güce ulaşacak. BTK ile Çin'den, Orta Asya'dan Hazar'ı geçecek en kısa yolu sağlamış bulunmaktayız. Hazar üzerinden Doğu Avrupa'ya yapılan ulaşım 2 kat hızlı olacak." dedi.
"BTK'nın bölgemize refah getireceğine inanıyoruz"
Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov da BTK'nın Orta Asya ürünlerinin geniş coğrafyalara sevkedilmesi açısından önemli bir proje olduğunu belirtti.
BTK ile çok güçlü bir ulaşım koridoruna sahip olduklarını vurgulayan Aripov, "BTK bize Çin'den Avrupa'ya kadar kısa ve doğrudan ulaşım olanağı sunmaktadır. Nakliye hacmimizi artıracağız. BTK'nın bölgemize refah getireceğine inanıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Ajanslar
Asırlık Proje "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu" Açıldı
Asırlık Proje "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu" Açıldı
Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi
GÜNDEM
İpek yolunu yeniden canlandırmak amacıyla yapılan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortaklaşa hayata geçirdiği demiryolunun açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı.
Paylaş: