Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin ülkesinin " devasa ve çok güçlü silahının sadece bilgi, bilim ve kültür olduğu" övdüğü ve Gürcistan'ın“ ne ordusu ne de silahları olduğunu ve bunlara da sahip olmayacağını" öne sürdüğü dün söylediği sözler pek çok kişiyi kızdırdı.
Başkan Zurabişvili 10 Aralık'ta Gürcistan bilim toplumuyla yaptığı konuşmada, "Bu çok ciddi bir seçim. Başka hiçbir şeyimiz yok ne ordumuz ne de silahlarımız var ve [gelecekte] bunlara da sahip olmayacağız...ne de [bölgeyi] hemen kuşatmak için büyük bir ekonomik potansiyelimiz var... ama çok büyük [ve] çok güçlü bir silahımız var, yani bilgi, bilim, kültür.” dedi.
Toplantıya katılan çok fazla sayıdaki Gürcü bilim insanlarının alkışları tüm salonu kaplarken, Gürcistan Cumhurbaşkanı, siyasi rakiplerinin yanı sıra Savunma Bakanı İrakli Ğaribaşvili tarafından da sert eleştirilere maruz kaldı.
Cumhurbaşkanının orduyla ilgili sözlerini “kesinlikle” ve “kati olarak kabul edilemez” olarak nitelendiren Ğaribaşvili, Gürcü ordusu güçlüdür ve her bir askerimiz kahramandır.” dedi.
“Bu tür ifadeler Başkomutan tarafından kesinlikle kabul edilemez. Gürcistan Cumhurbaşkanının ne demek istediğini bilmiyorum, muhtemelen bu sözlerinin daha fazla açıklamaya ihtiyacı var, fakat bir Savunma Bakanı olarak Gürcistan ordusunu daha da güçlendirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım." diye de ekledi.
Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Vladimir Çaçibaia da Gürcistan savunma kuvvetlerinin günümüzde bölgedeki en güçlü ve iyi donanımlı kuvvetler arasında yer aldığını belirtti.
Muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin sözlerini de kınadılar. Cumhurbaşkanını "her bir askerden derhal özür dilemeye” çağıran eski bankacı Mamuka Hkazaradze'nin yeni ortaya çıkan “Lelo” hareketi Zurabişvili'nin açıklamasını “devlet karşıtı" olarak eleştirdi.” “Lelo", bu ifadenin “işgalci ülkenin görüşlerinin doğrudan çıkarına "olduğunu ve Gürcistan savunma güçlerinin" moralini bozmaya ve motivasyonunu düşürmeye” kalkıştığını kaydetti.
Muhalefetteki Ulusal Birlik Hareketi'nden (Ertiani Natsionaluri Modzraoba) Zaal Udumaşvili, "Bu hanımefendi Cumhurbaşkanlığı makamına getirilmiş ve kendisine bir Başkomutanlık statüsü verilmiş ve şimdi de [iktidar partisi lideri kararı] Bidzina İvanişvili'nin kararının sonuçlarına boyun eğiyoruz." dedi.
Cumhuriyetçi partiden (Respublikelebi) Davit Berdzenişvili, Gürcistan Irak ve Afganistan'daki barış misyonlarına önemli bir katkıda bulunurken, Cumhurbaşkanının Gürcistan'ın bir ordusu yokmuş veya olmayacakmış gibi yaptığı açıklamanın “cehalet ve nitelik eksikliğiyle birlikte" Gürcistan'ın NATO entegrasyonuna yönelik şüpheci tutumuna işaret edebileceğini kaydetti.
2008 -2009 döneminde Savunma Bakanı olan Davit Sikharulidze, Zurabişvili'nin sözleriyle ilgili tüm sorumluluğun geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını onaylayan iktidardaki Gürcü Hayali partisi (Kartuli Ostneba) partisinde olduğunu da belirtti. Sikharulidze, "Gürcistan Hayali yüzünden Gürcistan Cumhurbaşkanı olmak üzere geri çekilen bir kişinin tam teşkilatlı bir Gürcistan devletine tam anlamıyla inanmaması son derece talihsiz bir durum." dedi.
Yeni eleştiri dalgasından bir gün sonra, Cumhurbaşkanlığı yönetimi, 11 Aralık'ta bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin bağlam dışında “yine çarpıtıldığını” ve medyada yanlış yorumlandığını "belirtti.”
Yönetim, "Böyle sahte bir yorumu yaymak yalnızca Cumhurbaşkanının itibarını zedeleme ve zorbalık girişimi değil ayrıca her şeyden önce ülkenin ulusal çıkarlarına ve güvenliğine zarar vermektedir ." dedi.
Resmi açıklamanın ardından, Salome Zurabişvili de kişisel Facebook sayfasındaki eleştirilere “iş odaklı yorumlar veya hatta eleştiriler yerine" sözlerinin “çarpık ve gülünç” bir şekilde “karalayıcı tahminler ve yorumlarla" paylaşıldığını söyleyerek bu sözlere yanıt verdi.”
Zurabişvili, bunun amacının “Cumhurbaşkanlığı kurumunu zayıflatmak ", Cumhurbaşkanı ile iktidar partisi arasında “çatlak” yaratmak ve “toplumda yanlış anlama ve güvensizlik hissine zemin hazırlamak" olduğunu söylüyor.
Eylül- Ekim aylarında gerçekleştirilen Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü (IRI) tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırması, katılımcıların %87'sinin desteği ile Gürcistan Ordusu'nun, Gürcistan Ortodoks Kilisesini (2019 sonbaharında %85, 2019 yazında %89) aşarak ülkenin en güvenilir kurumunu temsil ettiğini ortaya koymuştur.