Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

Türkiye ile Gürcistan Arasında 6 Anlaşma İmzalandı  

GÜNDEM

Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı Başbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili’nin eşbaşkanlıklarında Başbakanlık Çankaya Köşkün'de yapıldı. Türkiye ile Gürcistan arasından gerçekleştirilen 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından 6 alanda anlaşmalar imzalandı.

Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı Başbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili’nin eşbaşkanlıklarında Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde yapıldı.
 
Türkiye ile Gürcistan arasından gerçekleştirilen 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından 6 alanda anlaşmalar imzalandı.
 
Çankaya Köşkü'nde düzenlenen ortak basın toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım ileGürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin Ankara Bildirisi'ne imza attı. 
 
Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Gürcistan hükümeti arasında çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam alanlarında iş birliği anlaşmasını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Gürcistan Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı David Sergeenko imzaladı.  Adalet Bakanlığı ve Gürcistan Ceza İnfaz Bakanlığı arasındaki cezaevi ve şartlı tahliye alanlarında iş birliğine dair mutabakat zaptına ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Gürcistan Ceza İnfaz Bakanı Kakha Kakhishvili imza attı. 
 

İki ülke arasındaki uluslararası kombine yük taşımacılığına dair anlaşmaya ise Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Dimitri Kumsishvili imza koydu. Arslan ve Kumsishvili ayrıca, Türkiye ile Gürcistan arasında demiryolu ile yük taşımacılığı çerçeve anlaşmasını da imzaladı. 
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Dimitri Kumsishvili, Türkiye ile Gürcistan hükümetleri arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasına imza attı.  Gürcistan ve Türkiye başbakanları ve 15 bakanın katılımıyla düzenlenen Türkiye-Gürcistan 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısını tamamladıklarını belirtti. 
 
Demokrasi için zafer niteliğinde sonuçlanan bu süreçte pek çok dost ülkeden, komşu ve müttefikten destek mesajları aldığını anlatan Yıldırım, Kvirikaşvili'nin de kalkışmanın ilk saatlerinde Tiflis Büyükelçiliği ile görüştüğünü, en kuvvetli destek mesajını ilettiğini aktardı. Daha sonra Kvirikaşvili ile pazar günü telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, "Görüşmede, değerli dostum bugün için planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'nı gündeme getirdi. Ben de kendisine 'Demokrasi için başarılı bir sınav verdik ve başarıyla bu sınavdan çıktık. Biz bu toplantıya hazırız.' dedim. Sayın Başbakan da 'Siz hazırsanız biz de hazırız. Bu toplantı tüm çevrelere de etkili bir mesaj olacak .Türkiye'nin istikrarı bölgenin istikrarı için son derece önemlidir. Türkiye hükümetine ve halkına desteğimiz tamdır.' dedi. Bugün şahsım milletim ve hükümetim adına dostum Giorgi ve tüm Gürcü halkına bu zorlu süreçte verdikleri destek ve dayanışma dolayısıyla takdir hislerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum." diye konuştu 

 
Gürcistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde geçen yıl bir düşüş yaşandığının altını çizen Yıldırım, "Ekonomi Bakanlarımızın görevi bu düşüşü ortadan kaldırmak, bunu tekrar artış sürecine getirmektir. Bu konuda hangi tedbirler alınacaksa süratle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Gürcistan'a Türk yatırımcılarının yatırımları oldukça iyi gidiyor" diye konuştu. 
 
Yıldırım, Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı olan Türkiye ile ticari faaliyetlerini daha nasıl geliştirebiliriz, yatırımları nasıl büyütebiliriz diye bir araya gelip bunları konuşuyoruz, bu toplantıları yapıyoruz. Türkiye-Gürcistan ilişkileri sağlam bir temelde gittikçe güçleniyor." ifadelerini kullandı. 
 
Başbakan Yıldırım, bölgede Gürcistan, Azerbaycan ve diğer bölge ülkelerinin güçlü olmasının bölgesel barışa ve küresel kardeşliğe önemli katkı anlamına geldiğini söyledi.  "Türkiye ile Gürcistan tarihten gelen özel bağlarını stratejik ortaklık düzeyine çıkarmayı başarmış iki yakın dost ve komşu ülkedir. Bugün memnuniyetle görüyoruz kiGürcistan'ın ithalatında Türkiye birinci sırada yer almaktadır yüzde 17'lik bir mertebeyle. Bundan sonra bu ikili ticari potansiyeli daha da geliştirirken bir yandan da ticaret dengesinin Gürcistan lehine artırılması için serbest ticaret anlaşmasında bazı düzeltmeler yapacağız. İstiyoruz ki yaşanan gelişmelerde, ülkelerimiz adına katettiğimiz ekonomik ilerlemelerde 'kazan kazan' esasına göre bir ivmeyi gerçekleştirelim." 
 
Başbakan Yıldırım, Gürcistan'ın 25. bağımsızlık yılı olduğunu, 25 yılın devletlerin geçmişinde çok uzun bir süre olmadığını vurgulayarak, 25 yılda Gürcistan'ın bölgede çarpıcı değişim, dönüşüm ve vizyon ortaya koyduğunu dile getirdi.


 Nihat Zeybekci - Dimitri Kumsishvili


David Sergeenko - Süleyman Soylu


Kakha Kakhishvili - Bekir Bozdağ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.