Gürcü Tarihçisi Bejan Khorava’nın "1867 Yılında Abhazların Zorunlu Göçü" (Abkhazta 1867 Tslis Muhaciroba) kitabı Çıktı!..
(CHVENEBURİ-Tbilisi) Tbilisi’deki Artanuci Yayınevi'nin tanınmış Gürcü tarihçisi Bejan Khorava’nın "1867 Yılında Abhazların Zorunlu Göçü" (Abkhazta 1867 Tslis Muhaciroba) kitabı çıktı...
Zorunlu göç (Gürcüce adıyla Muhaciroba) Abhazya ve genelde Kafkasya tarihin en trajik olaylarından biridir.
XIX. yüzılda Kafkas halkları Rusya’ya karşı ayaklanmış, ayaklanmlar kanlı savaşları doğurmuştu. Savaşın sonucunda Kafkas halkları Osmanlı İmparatorluğu’na zorunlu olarak göç etmeye başlamışlardı.
Rusya, Kuzey Kafkas halklarını Osmanlı topraklarına göçe zorlayarak, işgal ettiği topraklarda kendi egemenliğini kurmak, bölgenin jeostratejik konumundan yararlanmak ve boşaltılan topraklara Rus hakimiyetine sadık tebaayı yerleştirmek istiyordu.
Rusya'nın sürgün ve yoketme politikası sonucu Kuzey Kafkasya'da yaşayan yerli halkın önemli bir kısmı değişik ülkelere dağıldı.
1859 yılında Rusya’nın Küzeydoğu Kafkasya’yı işgalinden sonra binlerce Çeçen ve Dağıstan’lı Osmanlı devletine sığınmıştı.
1863-1864 yıllarında Küzeybatı Kafkasya halkları olan Çerkesler, Ubıhlar ve Abhazlar da sürgüne gönderildi.
Sürgün Abhazya’yı da vurmuş, 1867 yılında Abhazların Osmanlı İmparatorluğu’na ilk zorunlu göçünde 20 bin Abhaz vatanını terk etmek zorunda kalmıştı.
Bejan Khorava’nın söz konusu eserinde 1817-1864 yıllarındaki Rus-Kafkas savaşını değerlendiriyor. Bu savaşın sonucunda Abhazya’daki Rus hakimiyetinin kurulmasını irdeliyor, Abhazların 1867 yılındaki sürgünün neden ve sonuçları etraflıca ele alıyor. Bejan Khorava, mühacirler adıyla bilinen Abhaz göçmenlerin detaylı listesi ve mühacirlerin fotoğraflarınıda okuyucuları ile paylaşıyor.
Yeni tarihi belge ve bilgilerini içeren Bejan Khorava’nın "1867 Yılında Abhazların Zorunlu Göçü" kitabını Abhazya ve Kafkas tarihi ile ilgilenen herkese tavsiye ediyoruz.