Georges Dumézil’le Konuşmalar, Sinatle’nin sekizinci kitabı. Georges Dumézil’in bir ölçüde özel yaşamının, üniversite kariyerinin ve entelektüel dünyasının sergilendiği bu yapıt ülkemizde bu ünlü bilim adamıyla ilgili olarak yayımlanan ilk kitap özelliği taşımaktadır.
ÖNSÖZ
Georges Dumézil’le Konuşmalar, Sinatle’nin sekizinci kitabı. Georges Dumézil’in bir ölçüde özel yaşamının, üniversite kariyerinin ve entelektüel dünyasının sergilendiği bu yapıt ülkemizde bu ünlü bilim adamıyla ilgili olarak yayımlanan ilk kitap özelliği taşımaktadır.
Özellikle geliştirdiği üç işlev kuramıyla tanınan yüzyılımıza damgasını vurmuş ünlü Fransız filolog, etnolog ve din tarihçisi Georges Dumézil çok sayıda yapıt vermiş, yaşamı boyunca yaklaşık otuz dili öğrenmiş, incelemiş, bilim alanına önemli yenilikler getirmiştir.
Bir ölçüde özel yaşamının, üniversite kariyerinin ve entelektüel dünyasının sergilendiği bu yapıt ülkemizde Dumézil’le ilgili olarak yayımlanan ilk kitap özelliğini taşımaktadır.
Ünlü bilim adamının düşünce yapısı, çalışma alanları ve yapıtlarına giriş için bir anahtar niteliğindeki bu kitap Didier Eribon gibi bir söyleşi ustasının ilginç sorularıyla Dumézil’in kişiliği ve yapıtları, yaşadığı dönemin toplumsal olayları ve özellikle dönemin Fransız entelektüel yaşamıyla ilgili olarak da ilginç tanıklıklar getiriyor.
Dumézil’in I. ve II. Dünya savaşlarıyla ilgili askerlik anıları, öğrencilik yaşamı, Fransız Akademisi’ne seçilmesinden, dünyanın çeşitli ülkelerine yaptığı gezilere, bilim adamları ve yazarlarla ilişkilerine kadar her anlamdaki renkli bir yaşamın sergilendiği yapıt bizi Hint-Avrupa dünyasından ve mitlerinden, Yunanlılara, Anadolu’dan Peru’ya kadar dolaştırıyor.
Uzman olmayan çok geniş bir okur kitlesine olduğu kadar mitoloji ve destanlar dünyasıyla ilgilenen uzmanlara da ayrıntılı bilgiler sunan Didier Eribon ve Dumézil, Sofokles, Homeros, Vergilius, Etrüskler, Sabinler vb.ye olduğu kadar Foucault, Levi-Strauss, Duby, Braudel vb.ye de başka türlü bir ışık tutuyorlar deyim yerindeyse.
Çağdaşı bilim adamlarının ve yakın çalışma arkadaşlarının çoğunun özellikle dil alanında bir deha olarak kabul ettikleri bu özel insan 1925’te Dinler Tarihi okutmak üzere geldiği Türkiye’de kendi deyimiyle insanlık ve bilim adına bir hazine bulmuştur: Kafkas dilleri ve etnolojisidir bu hazine. Türkiye’de ilk kez 1927’de tanıdığı Kafkasyalılar ve dilleri hakkında özellikle 1929-31 arasında yaptığı geziler, konuşmalar ve görüşmelerle daha ayrıntılı bilgi sahibi olur. Aslında Osetlerin peşine düşmüş ama Çerkeslerin içine düşmüştür.
Çok önem verdiği Hint-Avrupa çalışmalarını tamamen bırakıp, yaşamını kesinlikle Türkiye, özellikle de İstanbul’da ve Kafkas dilleri konusunda çalışmaya adamayı düşünen ve bu alanda yapılacak çalışmaların tüm öteki uğraş alanlarını bırakmaya değecek kadar önemli olduğunu belirten Dumézil, Manyas’ta tanıştığı Tevfik Esenç’le birlikte Ubıh dili üzerine sistemli araştırmalar yapmıştır(Ubıh Dili, Ubıhların Masal ve Efsaneleri). Dumézil Türkçe ve Keçua dile arasında ilginç benzerlikler bulmuş ancak bu konuyla ilgili çalışmalarını geliştirme olanağı bulamamıştır.
Documents Anatoliens sur les langues et les traditions du Caucase (Kafkasya Dilleri ve Gelenekleri Üstüne Anadolu Belgeleri), Contes Lazes (Laz Masalları), Le Livre des Héros; Légendes sur les Nartes (Kahramanlar Kitabı; Nart Efsaneleri[Osetçeden çev.]) gibi yapıtların yazarı ve Türkiye’de Kafkas dillerine ilişkin kitaplaşmayı bekleyen, hacmini bilemediğimiz sayısız belge toplayan Georges Dumézil’in yapıtlarının bu kitapla birlikte ilgi görmeye ve Türkçe’de yayınlanmaya başlayacağını umuyoruz.
Eser: Georges Dumézil’le Konuşmalar
Türkçesi: İsmail Yerguz
Yayınevi : Sinatle Yayınları
Temin Adresi: 4 Nokta Grafik ve Matbaa
Haznedar Sanayi Mh. Kale Sk. No:15 Güngören-İstanbul
Tel.: (0212) 507 80 85
E-Mail: [email protected]
Georges Dumézil’le Konuşmalar kitabını Chveneburi.Net'ten de temin edebilirsiniz. [email protected] mail adresine e-mail göndererek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İlgili Galeriler