Türkiye'nin toplumsal ve siyasal yapısı ile ilgilenen tüm araştırmacıların ortak kanısı, Türkiye'nin sosyolojik olarak bir mozaiği ifade ettiğidir.
"Bu Kitabı Türkiye toplumunun birbirine olan sevgisine ithaf ediyoru..."
P.Alford Andrews
TÜRKÇE BASKIYA ÖNSÖZ
Türkiye'nin toplumsal ve siyasal yapısı ile ilgilenen tüm araştırmacıların ortak kanısı, Türkiye'nin sosyolojik olarak bir mozaiği ifade ettiğidir. Fakat bu sosyolojik gerçek üstüne, bugüne dek yeterli ve doyurucu araştırmaların yapılabildiğini söylemenin ne yazık ki hala uzağındayız. Yapılanlar da çeşitli nedenlerle eksik ve sınırlı durumda.
Ant Yayınları ve tümzamanlaryayıncılık'ın ortak çalışması ile okuyucuya sunulan Peter Alford Andrews'in "Türkiye'de Etnik Gruplar" kitabı, bu çabanın örnek bir başlangıcı olarak alınabilir. "Türkiye'de Etnik Gruplar" Almanya'da İngilizce olarak Özgür Batı Almanya Üniversitesi tarafından 1989 yılında yayınlanmış. Kitabın orjinali büyük boy ve 660 sayfadır. Kitap esas olarak dört ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm 54 sayfalık bir Giriş'ten ibaret. Yazar araştırmaya ait düşüncelerini bu bölümle okuyucusuna sunuyor. İkinci bölümde yazar, Türkiye'de saptadığı etnik ve dinsel gurupları 47 başlık altında (178. sayfaya kadar) topluyor. Üçüncü bölüm tablolardan oluşuyor. 178. sayfadan 435. sayfaya kadar süren bu bölümde, iller düzeyinde ilçe ve köy birimlerine göre etnik dağılım veriliyor. Örneğin bir ilde ne kadar Laz köyü, ne kadar Kürt veya Arap köyü varsa onları sıralıyor. Arkasından köylerin dinsel yapılanmasına ait bilgiler sıralanıyor. Oldukça detaylı haritalar çiziliyor ve nüfus dağılımı tablolarla gösteriliyor.
Fakat kitap nüfus dağılımı tablolarında, 1965 Genel Nüfus Sayımını temel almaktadır. Aradan geçen süre içerisindeki hızlı kentleşme olgusu ve nüfus artışı dikkate alındığında, kitapta yer alan tablo ve haritaların, bugünkü mevcut durumu yansıtmaktan uzak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca derlenen bilgilerin bir kısmı epeyce hatalı ve eksiktir. Örneğin Alevi ve Kürt olduğu bilinen bir çok köy tablolarda Sünni ve Türk olarak gösterilmiştir.
Dördüncü bölümde ise; Türkiye'nin etnik yapısı üstüne araştırmalar yapmış bilimadamlarından seçilmiş makaleler yer alıyor.
Bu nedenlerle, köy birimlerine kadar inen tabloları ve haritaları kapsayan bölümü Türkçe baskıya almamayı tercih ettik.
Ayrıca son bölümde yer alan makalalerden de bir seçim yaptık. Önemli gördüğümüz makalelere Türkçe baskı içerisinde yer verdik.
Türce baskıda kitap üç bölümden oluşuyor: İlk bölüm, kitabın Giriş bölümünün aynısıdır. 'Etnik Gruplar' başlığı altında yayımlanan İkinci Bölümde 47 etnik grup inceleniyor. Üçüncü Bölümde ise, Türkiye'deki etnik ve dinsel gruplarla ilgili seçilmiş makaleler yer alıyor.
Kitap, kendi alanında ülkemiz ile ilgili yapılmış derli toplu ilk çalışma sayılır. Çalışmanın birçok araştırmacıya ışık tutacağına inanıyoruz.
Kitabın yazan P. Alford ANDREWS'e ve asistanı Rüdiger BENNINGHAUS'a, Türkiye ile ilgili yaptıkları bu araştırma çalışması için, teşekkürlerimizi ifade etme gereğini duyuyoruz.
Editör
İÇİNDEKİLER
1-YÖRÜKLER
2-TÜRKMENLER
3-TAHTACILAR
4-ABDALLAR
5-AZERİLER
6-KARAPAPAKLAR
7-UYGURLAR
8-KIRGIZLAR
9-KAZAKLAR
10-ÖZBEKLER
11-TATARLAR
12-BALKARLAR
13-KARAÇAYLAR
14-KUMUKLAR
15-GÖÇMENLER
16-DAĞISTANLILAR
17-SUDANLILAR
18-ESTONLAR
19-YAHUDİLER
20-KÜRTLER
21-YEZİDILER
22-ZAZALAR
23-OSSETLER
24-ERMENİLER
25-HEMŞİNLİLER
26-ARNAVUTLAR
27-KAZAKLAR
28-MOLOKANLAR
28-POLONEZLER
29-ÇINGENELER
30-RUMLAR
31-ALMANLAR
32-ARAPLAR
33-NUSAYRİLER
34-SÜRYANİLER
35-KELDANİLER
36-ERKESLER
37-GÜRCÜLER
38-LAZLAR
Eser: TÜRKİYE'DE ETNİK GRUPLAR
Kitabın Orjinal Adı: Ethnic Groups in the Republic of Turkey
Yazarı: Peter Alford Andrews
Türkçesi: Mustafa Küpüşoğlu
Yayınevi : ANT Yayınları
tümzamanlaryayıncılık
Genel Dağıtım: Akyüz Kitabevi
Neşet Ömer Sokak No:10/124
Kadıköy - İstanbul
Tel.:(0216) 249 12 30
TÜRKİYE'DE ETNİK GRUPLAR kitabını Chveneburi.Net'ten de temin edebilirsiniz. [email protected] mail adresine e-mail göndererek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İlgili Galeriler