Niko Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili), 1862 yılında bir rivayete göre Mayıs ayının 5’inde fakir bir köylü ailesinin çocuğu olarak doğdu.
Niko Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili), 1862 yılında bir rivayete göre Mayıs ayının 5’inde fakir bir köylü ailesinin çocuğu olarak doğdu. Neredeyse tüm hayatını küçük yetim bir çocuk olarak gittiği Tbilisi’de geçirdi.
Niko Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili) ‘nin inişli çıkışlı yanılgı ve hayal kırıklıkları dolu geçen hayatı onu yalnız, tek başına ölüme kadar götürdü. (Mezarı asla bulunamadı). Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili), içindeki resim aşkı bastırılamaz bir hale gelene kadar bir boya dükkanında ve ardından da demiryolunda kılavuz olarak çalıştı. her şeyi ardında bırakan Niko, sonunda ressam olmaya karar verdi. Önce evlerin ufak tefek boya badana ve tamir işleriyle başladı. Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili), oldukça sıra dışı bir hayat yaşadı.
Çoğunlukla evsiz barksız bir serseri gibi bir yaşam süren Niko’yu, sevenleri nadir olarak da bazen bir mahzen odacığında, bazen de bir merdiven altında görürlerdi. Pirosmani’nin tuhaflıklarla dolu sıra dışı hayatı ve ölümüyle gelen yazgısı, onun resimlerinin ne denli fantastik olduğunu ortaya koydu.
Dünya, Pirosmani’ye yaşarken vermediği değeri bugün vermiştir. Sanatçının eserleri, en ünlü sanat galerilerinde sergilenmekte, kopyaları yapılmakta, en gösterişli sanat kitapları ve kataloglarının baş köşelerinde yer almaktadır. Pirosmani’nin eserleri, bugünün Avrupa başkentlerindeki galerilerde üstün bir başarıyla sergilenmektedir. İspanya’nın sanat dünyasına hediye ettiği büyük usta Picasso, ölümünden kısa bir süre önce, artık Gürcü Sanat Tarihi’nin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Pirosmani’nin portresini çizmiştir.
Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili) ‘nin eserleri, Mishen (Target) Sanat Topluluğu’nun 1913 yılındaki sergisiyle ilk kez halka sergilenmiştir. Pirosmani’nin eserlerinde, kuşku, keskinlik, destansı mükemmellik ve materyal dünyaya hayranlık ön plana çıkar. Sanatçı tarafından tamamlayıcı bir unsur olarak kullanan görsel bütünlük, Pirosmani’nin resimlerini sıra dışı, karmaşık ve eşsiz kılar. Niko Pirosmanashvili (Pirosmanaşvili) 'nin resim galeri linkleri:
http://www.parliament.ge/CULTURE/ART/PAINT/PIR/piro.html
http://www.steele.com/marias/
Gaffar Yılmaz (Katamadze)
İlgili Galeriler