TİFLİS’TE DÜZENLENEN ULUSLARARASI MÜZİK ETKİNLİĞİNE TÜRKİYE’Yİ ARTVİNLİ YAŞLI KÖYLÜLERDEN OLUŞAN BİR KORO TEMSİL ETTİ.
YAŞLILARDAN OLUŞAN MACAHEL ÇOKSESLİ KOROSU, İLKİ DÜZENLENEN ULUSLARARASI GÜRCÜ POLİFONİK SEMPOZYUMUNDA SAHNE ALDI.
SEMPOZYUMA KATILANLARIN ÇOĞU AKADEMİK ALTYAPIYA SAHİP MÜZİK GRUPLARI İKEN, MACAHEL ÇOKSESLİ KOROSU, HİÇBİR MÜZİK EĞİTİMİ ALMAMIŞ OLAN YAŞLI KÖYLÜLERDEN OLUŞUYOR.
KORO, OTANTİK REPERTUARI VE GÖZ DOLDURAN SAHNE KAREOGRAFİSİYLE HERKESİ BÜYÜLEDİ.
DÜNYA “MACAHEL”İ AYAKTA ALKIŞLADI
Artvin’in Borçka ilçesinin Camili (Macahel) Köyü’nde yaşlıların oluşturduğu çoksesli koro Gürcüstan’da Türkiye’yi başarıyla temsil etti. I. Uluslararası Çoksesli Şarkılar Sempozyumu’na T.C. Kültür Bakanlığı’nın izniyle katılan Macahel Çoksesli Korosu, performansı ve repertuarıyla organizasyonda yer alan herkesi kendisine hayran bıraktı. Sempozyum süresince gerçekleştirilen tüm etkinliklerde Macahel Çoksesli Korosu adeta yıldızlaştı ve uluslararası, yerel tüm katılımcıları gölgede bıraktı.
Konseri izleyenlerin çoğunun gözleri yaşla dolarken, otantik repertuarı ve göz dolduran kareografisiyle tüm dikkatleri üzerinde toplayan Macahel Çoksesli Korosu’nu, bütün katılımcılar ve izleyiciler ayakta alkışladı. Koro Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurucularının sponsorluğunda bu sempozyuma katıldı. Tiflis’e giden heyete Vakıf adına Genel Müdür Mevlüt Artvinli başkanlık etti.
მომღერალთა გუნდი „მაჭახელი“, ართვინიდან (ბორჩხა, თურქეთი)
“MACAHEL” ULUSLARARASI ÜNE KAVUŞTU
Saklı cennet “Macahel” sadece doğasıyla değil müziğiyle de var olduğunu tüm dünyaya ilan etti. Türkiye’de yaşatılan bu otantik müzik geleneğini Tiflis’te tüm dünya ayakta alkışladı. Yaşadıkları yörede, günlük yaşamda (düğünlerde, eğlence-şenlik ve kutlamalarda, tarla-bağ ve bahçede) söyledikleri şarkıları uluslararası arenaya taşıyarak Türkiye’yi başarıyla temsil eden Macahel Çoksesli Korosu 8 kişiden oluşuyor. Yaşları 42 ile 82 arasında değişen ve hiç biri müzik eğitimi almamış olan Koro üyeleri yüzyıllardır devam eden bir geleneği devam ettiriyorlar. Bu köklü geleneğin güzel bir çalışmaya dönüşmesinde Camili (Macahel) Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği de çok değerli katkılarda bulundu.
Macahel Çoksesli Korosu şunlardan oluşuyor.
Ahmet KÖS (82)
Nevzat ERTÜRK (75)
Kazım BALCI (70)
İsmail ERTÜRK (64)
Hamdi ERTÜRK (56)
Muhammet BALCI (56)
Cemal KARADENİZ (54)
Muhittin GÖKDEMİR (42)
მცხეთაში
I. ULUSLARARASI ÇOKSESLİ ŞARKILAR SEMPOZYUMU
Gürcüstan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze’nin himayelerinde, 2-8 Ekim 2002 tarihleri arasında Tiflis V. Saracişvili Devlet Konservatuarı’nda “I. Uluslararası Çoksesli Şarkılar Sempozyumu” yapıldı. Tiflis Devlet Konservatuarı ve Uluslararası Gürcü Halk Şarkıları Merkezi’nin organize ettiği sempozyuma Gürcüstan dışından 8 ülkeden 10 grup katıldı. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada ve Türkiye’nin katıldığı bu uluslararası etkinliğin organizatörlüğünü, Rustavi Topluluğunun da yönetmenliğini yapan Anzor Erkomaişvili yaptı.
Açılışını Gürcüstan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze’nin yaptığı sempozyumda, tamamı yaşlı köylülerden oluşan Macahel Çoksesli Korosu en büyük ilgiyi gördü.
SEMPOZYUM NEDEN DÜZENLENDİ
UNESCO, 18 Mayıs 2001 tarihinde, Çoksesli Gürcü Halk Şarkılarını “Sözlü bir şaheser, insanlığın erişilmez bir mirası” ilan ederek, Geleneksel Çoksesli Gürcü Müziğinin yaşatılması ve yaygınlaştırılması için tüm dünyaya çağrıda bulundu. UNESCO, bu müzik geleneğini tüm dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için uluslararası çapta çalışmalar başlattı.
“I. Uluslararası Çoksesli Şarkılar Sempozyumu” da bu çalışmaların miladını oluşturuyor. 1980’li yıllardan beri Gürcü Çoksesli Şarkılarıyla ilgili birkaç konferans yapıldı. Ancak uluslararası çapta olanı ilk kez geçtiğimiz günlerde Tiflis’te yapıldı.
SEMPOZYUMA KİMLER KATILDI
UNESCO’nun öncülüğünde gerçekleştirilen sempozyuma Gürcü bilim adamlarının yanı sıra dünyaca ünlü etnomüzisyenler, Gürcüstan’dan ve Gürcüstan dışından Gürcü Halk Müziği Grupları katıldı.
Sempozyuma Gürcüstan dışından 8 ülkeden 10 grup katıldı. Bunlar sırasıyla şöyle.
“BİTİ DOBRE” Topluluğu (Hollanda)
“DARBAZİ” Topluluğu (Kanada)
“GORANİ” Topluluğu (Avustralya)
“İRİNOLA” Topluluğu (Fransa)
“KARTULİ” Topluluğu (ABD)
“MACAHEL” Topluluğu (Türkiye)
“MASPİNDZELİ” Topluluğu (İngiltere)
“Trio KAVKASİA” (ABD)
“Trio MERANİ” (Fransa)
“YAMAŞİROGUMİ” Topluluğu (Japonya)
Gürcüstan’ın her yöresinden ve 8 ülkeden katılan grupların Çoksesli Gürcü Halk Şarkılarını icra ettiği sempozyumda, bilim adamları ve etnomüzisyenler de 17 yüzyıllık bu geleneği bilimsel ve müzikal açıdan değerlendirdiler.
საქართველოს გულში - მცხეთაში, ჯვარზე
ÇOKSESLİ VOKAL MÜZİĞİNİN TÜRKİYE’DE İŞİ NE!
Bilim adamları ve etnomüzisyenler, sempozyuma Türkiye’den katılan Macahel Çoksesli Korosunun üzerinde özellikle durdular. Sempozyum katılımcıları Türkiye’de çoksesli müzik geleneğinin varlığını hayretle karşıladılar. Çoksesli Gürcü Halk Müziği’nin en otantik ve en eski örneklerinin Macahel Çoksesli Korosunun repertuarında olmasına şaşıran müzik otoriteleri, Gürcüstan’da bile yok olan bazı geleneksel çoksesli şarkıların Türkiye’de nasıl yaşatıldığına şaşırdılar. Çoksesli Gürcü Müziğinin en eski ve otantik örneklerini Macahel Çoksesli Korosunun ortaya çıkarması ve sempozyumda icra etmesi, UNESCO yetkilileri ve etnomüzisyenlerin gözünü Türkiye’ye çevirdi.
ÇOKSESLİ GÜRCÜ ŞARKILARI
Gürcü kültürünün en önemli öğelerinden birini hatta temelini oluşturuyor Polifonik (Çoksesli) Vokal Müziği. Gürcü polifonik vokal müziği, genellikle modern batı müziğiyle melodik yapılarındaki benzerlikler nedeniyle karşılaştırılır. Ancak bu müziğin tarihi 4’üncü yüzyıla kadar uzanmaktadır. Düğünlerde olduğu kadar kilise korolarında da var olan bu müzik Gürcü Halk Müziği’nin şaşırtıcı komplikeliğine rağmen kendisidir. Yukarıda bahsedilen özelliklere sahip olan Macahel Çoksesli Korosunun repertuarındaki şarkılar da, çiftçilerin tarlalarda söyledikleri çoksesli vokal partisyonları ile çeşitli eğlence-kutlama şarkılarından oluşmaktadır.
ALBÜM YOLDA...
Kulaklarda değişik bir tat bırakacak olan bu otantik şarkıları müzikseverlere ulaştırmak için Halk Müziği Sanatçısı Bayar Şahin ve İberya Özkan aylar önce kolları sıvadı. Hemen köylülerin düğünlerde ve tarlada çalışırken söylediği Geleneksel Çok Sesli Gürcü Halk Şarkıları derlendi. İberya Özkan çoksesli vokal müziği yapan köylüleri bir araya toplayarak repertuarı oluşturdu. Bayar Şahin de sahibi olduğu Bayşah Müzik bünyesinde bir çalışma başlattı. Önce yaşlılardan oluşan bu koroya otantik hava bozulmasın diye kendi köylerinde bir stüdyo ortamı oluşturdu Bayar Şahin. Bu şarkıların Türkiye’deki belki de son icracıları olan diğer adıyla “Yaşlılar Korosu”nun kayıtları alınarak albüm hazırlığına başlandı. 2003 Baharında piyasaya çıkacak olan “Macahel” albümü, alanında Türkiye’de olduğu kadar, Gürcüstan ve tüm dünyada da önemli bir müzikal çalışma olarak arşivlerdeki yerini almaya hazırlanıyor.
İlgili Galeriler